Ontruimingsplattegronden

Indien u gasten ontvangt die niet bekend zijn met de vluchtwegen, dan zijn ontruimingsplattegronden verplicht. Dat is onder andere van toepassing in openbare gelegenheden, scholen, horeca, vergaderlocaties, bedrijfsruimtes en kantoren. Ontruimingsplattegronden geven alle op dat moment aanwezigen informatie over vluchtroutes, de verzamelplaats en de locatie van de EHBO- en brandblusmiddelen. De tekeningen van Flame Control B.V. zijn direct te begrijpen, ook voor personen die geen technische achtergrond hebben.

De tekeningen worden in eigen beheer en volledig op maat gemaakt volgens de nieuwste NEN1414 norm. Bovendien zijn wij gegarandeerd 15% goedkoper dan uw huidige leverancier! 

Wanneer is een ontruimingsplattegrond verplicht?

Ontruiming van gebouwen moet geregeld zijn, dit is een eis in de Arbowet.

  • Als er een ontruimings- of brandmeldinstallatie aanwezig is bent u verplicht om een volledig ontruimingsplan op te stellen.
  • Kleine bedrijven en instellingen kunnen volstaan met een ontruimingsinstructie en tekeningen. In de ARBO wet is vastgelegd dat u verantwoordelijk bent voor de veiligheid van uw medewerkers en bezoekers.
  • Indien u gasten ontvangt die niet bekend zijn met alle vluchtwegen, dan zijn ontruimingsplattegronden verplicht. Dit is van toepassing voor onder andere openbare gelegenheden en voorzieningen, scholen, horeca, vergaderlocaties, bedrijfsruimtes en kantoren.

Ook als het niet verplicht is kan het opstellen van een ontruimingsplan aan te raden zijn. Datgene wat de bedrijfshulpverleners geleerd hebben wordt samengevoegd door middel van het ontruimingsplan. Dit plan vormt het organisatorische gedeelte van de bedrijfshulpverlening. Als er een ontruimingsplan geschreven is, heeft u de zekerheid dat iedereen weet wat hij of zij moet doen in het geval van nood. Er zal dan veel minder snel paniek ontstaan.

Aanvalsplattegrond

Een aanvalsplattegrond is een door de brandweer vereiste plattegrond in het aanvalsplan waarop alle relevante (brand)preventieve, repressieve voorzieningen en alle relevante risico’s zoals de aanwezige gevaarlijke stoffen, met betrekking tot de eerste bestrijding van een ongeval of calamiteit zijn weergegeven. Wij maken en verzorgen ook alles op het gebied van aanvalsplattegronden. Van onderhoud tot montage en Flame Control B.V. is gegarandeerd de goedkoopste. U bespaart bij ons 15% ten opzichte van uw huidige contract. 

Veelgestelde vragen

Waarom bestaat een ontruimingsplattegrond?
Ongetwijfeld dat je ze ooit wel eens hebt zien hangen. Vaak bij ingangen van bedrijven loop je er ongestoord langs. Deze plattegronden worden in het gebouw opgehangen. Ze geven alle aanwezigen informatie over de vluchtroutes, verzamelplaats,  locatie van de EHBO en brandblusmiddelen. De tekeningen zijn direct te begrijpen, ook voor iedereen die geen technische tekeningen kan lezen.

Waar moeten ontruimingsplattegronden hangen? 
Ontruimingsplattegronden zijn bedoeld om preventief te gebruiken. Vooraf kan men zich erop oriënteren. De plattegronden kunnen daarom het beste hangen op plaatsen waar veel mensen komen, zoals liften, koffieautomaten, kopieermachines, wachtruimtes en in de buurt van toiletgroepen. Daarnaast kunnen medewerkers geïnstrueerd worden met behulp van de kaarten, bijvoorbeeld tijdens een oefening.

Wat is een veiligheidsplattegrond?
Een veiligheidsplattegrond is een plattegrond waarop veiligheidsinformatie over een gebouw staat en deze tekeningen moet u verplicht toevoegen aan een ontruimingsplan. Er staat meer informatie op dan op een ontruimingsplattegrond. Dit maakt de plattegrond niet geschikt om op te hangen, omdat te veel informatie snel lezen niet ten goede komt.

Op een veiligheidsplattegrond kunnen de volgende zaken staan aangegeven:

  • EHBO en brandblusmiddelen
  • Rookmelders, handmelders, sirenes, gevaren en verboden
  • Gevaarlijke stoffen en brandwerende scheidingen.

Neem contact met ons op


Flame Control BV

Industrieweg 18-22
3846 BD Harderwijk

0341 764 027
info@flamecontrol.nl

Openingstijden: ma t/m vrij van 08:00-17:00

     CIBV_flamecontrol     VCA brandbeveiliging