Menu

Noodverlichting armaturen

Noodverlichting armaturen

Advies

Levering

Montage

Onderhoud

Reparatie

Noodverlichting armaturen​ voor een veilige omgeving

Gegarandeerd 15% goedkoper dan uw huidige leverancier!

Men gaat er vaak van uit dat wanneer er noodverlichting aanwezig is, de veiligheid voldoende gewaarborgd is. Noodverlichtingarmaturen hebben echter regelmatig (onzichtbare) defecten, zoals accu’s met onvoldoende capaciteit, of kapotte lampen. Daarnaast is er sprake van een verkeerde vluchtroute, verouderde pictogrammen of een tekort aan noodverlichtingarmaturen. Een deskundige periodieke controle van uw noodverlichtingarmaturen is van groot belang. Wij werken enkel met de beste kwaliteit producten.

U kunt bij ons terecht van advies en levering tot montage, onderhoud en reparatie.  Wij voeren alles in eigen beheer uit en werken conform NEN-EN 50171 & 5017. 

Kosteloos en geheel vrijblijvend advies en service op maat, bij u op locatie binnen 24 uur na uw aanvraag. 

Diverse soorten noodverlichting.

Vluchtwegaanduiding

Dit zijn de noodverlichtingarmaturen die vluchtwegen en uitgangen voor het verlaten van een gebouw aangeven. 

Anti-paniekverlichting

Dit zijn de noodverlichtingarmaturen die voorzien zijn om paniek te voorkomen in ruimtes waar mensen samenkomen, zoals kantines en vergaderzalen. Deze armaturen branden alleen in geval van een stroomstoring.

Vluchtwegverlichting

Dit zijn de noodverlichtingarmaturen die de vluchtwegen verlichten. Deze armaturen branden alleen in geval van een stroomstoring.

Werkplekken met verhoogd risico

Dit zijn noodverlichtingarmaturen die verlichting leveren voor de veiligheid van personen op werkplekken, met een mogelijk gevaarlijke situatie zoals draaiende delen, zuurbaden, hete of brandbare materialen.

Veelgestelde vragen over noodverlichting

Waarom moet de accu na 4 jaar vervangen worden?

Volgens de normen moeten vluchtwegen met minimaal 1 Lux verlicht worden en bij stroomuitval moet dit een uur gegarandeerd zijn. Accu’s verliezen na verloop van tijd hun capaciteit, zodat fabrikanten de maximale levensduur op 4 jaar stellen. Na die 4 jaar zal de accu nog wel werken, maar nooit lang genoeg met voldoende lichtopbrengst. Alleen door de accu in het vijfde jaar te vervangen, voldoet u dus aan de regels.

Waarom is LED-noodverlichting niet onderhoudsvrij?

Led noodverlichting levert u een forse besparing op in energieverbruik. U hoort overal dat vanwege de lange levensduur van led-lichtbronnen deze niet meer jaarlijks vervangen hoeven te worden, zoals het geval was met tl-lichtbronnen. Dat is ook het geval, maar de totale installatie dient wel adequaat en aantoonbaar onderhouden te worden. Dit is zelfs wettelijk verplicht. De levensduur van leds in vluchtwegaanduiding is 5 tot 12 jaar. De levensduur van de accu’s is 4 jaar.

Waarom wordt ieder jaar de lamp vervangen?

Als een lamp een jaar lang continu brandt, zit deze dichtbij de maximale levensduur. Het is vrijwel zeker dat de lamp tijdens het tweede jaar kapot gaat, zodat er een onveilige situatie ontstaat. Dit speelt overigens alleen bij vluchtwegverlichting die continu brand (vluchtwegaanduiding). Noodverlichtingslampen die alleen aan gaan bij stroomuitval, worden wél getest, maar hoeven niet vervangen te worden (vluchtwegverlichting, anti-paniekverlichting en verlichting van werkplekken met verhoogd risico).

Moet in een klein bedrijf ook noodverlichting worden geïnstalleerd?

In het Arbeidsomstandighedenbesluit, dat voor elke werkgever van kracht is, is de verplichting van vluchtrouteverlichting vastgelegd in artikel 3.7.4 en die van veiligheidssignalering voor vluchtrouteaanduiding in artikel 3.7.5.

Wat is het verschil tussen centrale en decentrale noodverlichting?

Het verschil tussen deze systemen is dat bij decentraal gevoede noodverlichting de accu voor de noodverlichting in het armatuur zelf is geplaatst. Bij centrale noodverlichting staat de accu ergens centraal opgesteld in het pand.

Wat is een autonomie test?

De term autonomie wordt gebruikt voor de volledige brandduur in nood, op de noodvoeding van de installatie (dit is de periode dat de installatie autonoom kan functioneren). In Nederland is de eis voor deze autonomie 1 uur. Dit is te controleren door het spanningsloos maken van de installatie of het individuele armatuur.

Waarom kan ik het jaarlijks onderhoud niet zelf doen?

Reguliere inspectie en onderhoud van noodverlichting is volgens het Bouwbesluit en de Arbowet verplicht en is zelfs in een groeiend aantal gemeenten vereist voor de gebruiksvergunning. Daarnaast wordt er geëist dat de aanwezige noodverlichting goed functioneert. In geval van calamiteiten zal achteraf gekeken worden of u aan uw zorgplicht heeft voldaan. Het jaarlijks onderhoud dient uitgevoerd te worden door een vakbekwaam persoon, die kennis heeft van elektrotechnische werkzaamheden en inzicht heeft in mogelijke gevaren. Het onderhoud is complexer dan het op het eerst gezicht lijkt en houdt meer in dan een tl-buis vervangen. Met name het testen van de autonomie en het vervangen van accu’s vergt gedegen kennis.

De voordelen van Flame Control B.V.

Krachtige blusmiddelen

Onze blusmiddelen hebben het hoogst haalbare vermogen en blussen twee keer krachtiger dan uw huidige toestellen.

Lange levensduur

De levensduur van onze blusmiddelen is gegarandeerd 20 jaar in plaats van de gebruikelijke 10 jaar. 

Kosten besparend

Door een samenwerking met ons realiseert u een gegarandeerde kostenbesparing van 15% t.o.v uw huidige contract.

Vast tarief

Geen verrassingen meer op uw factuur! U ontvangt een 5-jarig budgetteringsplan met vaste onderhoud- en reparatiekosten.

Neem contact op

Flame Control B.V.

0341 764 027
info@flamecontrol.nl

Industrieweg 18-22
3846 BD Harderwijk

Openingstijden: ma t/m vrij van 08:00-17:00

Neem contact op

Scroll naar boven

Offerte op maat

Vrijblijvende offerte en advies bij u op locatie binnen 24 uur na uw aanvraag.

Heeft u een pand of woning die geheel of deels ingericht moet worden m.b.t. brandbeveiliging? Dan bent u bij Flame Control B.V. aan het juiste adres. Wij kunnen voor u een op maat gemaakte offerte samenstellen en langskomen voor advies!

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

Uw gegevens

Bespaar gegarandeerd 15%

Bij ons vindt u de hoogste kwaliteit tegen gegarandeerd 15% minder kosten dan uw huidige leverancier.